18-годишният младеж, който уби брутално учителя Самюел Пати в Париж, е от голямо чеченско семейство, което е било предразположено към радикализация. Това посочи в студиото на „Тази сутрин“ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Сестра му от 2014 г. е в Сирия, оттогава я издирват. Фетвата да направи този терористичен акт е дал баща му. Това семейство – били са бежанци, но са били от страната на Доку Умаров (чеченски джихадистки лидер, убит през 2013 г. от руските служби-б.р.), били са ислямистки настроени хора“, обясни експертът.

Той отбеляза, че няколко дни преди обезглавяването на преподавателя извършителят е говорил на руски по телефона с някой в Идлиб, като се подозира, че може да е направил връзка със сестра си. Няколко часа след атаката американски дрон поразява именно сборище на джихадисти в Идлиб, при което загиват 17 екстремисти, а 5 от тях не са сирийци. „Може би това са тези, които са имали пръст в подготовката на атаката“, коментира проф. Чуков.

Според него атаката е с „почерка на „Ислямска държава“. Той отбеляза, че Франция трябва да промени законодателството си – 40% от актовете като затваряне на джамии с радикални имами падат в съда – има „сблъсък между правовата държава и заплахите за националната сигурност“.

След терористичния акт мюсюлманските държави, водени от Турция, се обявиха за жертви на „ислямофобия“. Според Чуков говорим за съперничество за влияние между Париж и Анкара: „Това е резултат от едни обтегнати отношения може би в рамките на година – Либия, Сирия, Нагорни Карабах. Това е сблъсък между две държави, които спорят за влияние на една и съща територия“.