„Всички политически партии, включително и президентът, са доста объркани. Много политически планова не им се случиха“, коментира в „Тази сутрин“ политологът проф. Антоанета Христова по повод на политическата ситуация в страната.

"В момента пренареждат стратегията и тактиката, въпросът е знаят ли накъде отиват", отбеляза тя.  

„От една страна, избори 2 в 1 дава позитиви, защото може би ще има по-голяма избирателна активност. От друга страна, дава негативи, защото една предизборна кампания 2 в 1 може да подтиснат кампанията на президента“, посочи политологът. Според Христова рамата на избора продължава.

Според доц. Петър Чолаков решението на БСП да върне мандата не било изненадващ ход, защото по думите му е било ясно, че те трудно ще намерят подкрепа.

„Задачите, които стоят пред Народното събрание, са на първо място да актуализира бюджета, защото се намираме в тревожна обстановка, свързана с пандемията. Другото е Специализираната прокуратура да бъде премахната, да има реформа също така на Бюрото за защита на свидетелите. Това са нещата, които трябва да свърши този парламент. Иначе оттам нататък мачът просто се доиграва“, смята политологът.

„Предстоят нови избори, не противоречи на Конституцията старото служебно правителство да бъде и ново служебно правителство“, посочи той.

„В момента комиците започнаха да говорят сериозно. ИТН, които години наред разсмиваха народа, станаха политици и се опитват да говорят сериозно. Изборите ще покажат дали им се получава“, коментира доц. Чолаков.

„Бившият премиер Бойко Борисов, без практически да прави каквото и да било, неговите авоари може да се окаже, че нарастват. Другите играчи на политическата сцена допуснаха сериозни грешки“, смята политологът.