Вече четвърти ден пред Министерството на финансите има палатков лагер на протестиращите служители на МВР, както и на служителите на затворите.

Полицаи и надзиратели настояват за увеличение на заплатите и за реформи в системата. До 1 април исканото увеличение беше 20%, но вече е 25%, защото според синдикатите, въпреки предишните протести и проведените срещи с правителството, исканията им все още не са чути. Посочиха и инфлацията като причина за по голямото увеличение.

Зам.-председателят на синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов отбеляза, че до момента резултати от протеста няма.

„Надяваме се в близките дни, разбирайте днес или утре, да се видим с министъра на финансите за изясняване на ситуацията, защото социален диалог няма. Когато няма диалог, нашата няма как да бъдат изяснени“, каза той. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Нещата са безкрайно ясни. Категорични доказателства, че реформата ще се състои във вида, в който тя беше начертана с приложение 10 от коалиционното споразумение на управляващата коалиция и увеличение на основните заплати в МВР. Тук се поставя като условия и това, което желаят нашите колеги от синдиката на служителите в затворите в България, с които провежда на протеста съвместно“, обясни Илия Кузманов за исканията на протестиращите.

Ясен Тодоров от синдиката на служителите в затворите каза, че са започнали разговори по предложенията за реформи.

„Имаме подкрепа на министерството в нашите приоритети. Такива са повишаването на доходите на служителите, борбата с агресията спрямо служителите от страна на лишените от свобода, ревизия на щатната численост на две специализирани дирекции – за охрана и за изпълнение на наказанията“, посочи Ясен Тодоров.