Едногодишна терапия, парализа, проблеми с речта и мисълта – така изглеждат от първо лице последствията от употребата на балони с райски газ.

Снимка: bTV

Колко лесно е непълнолетни да си купят балони в центъра на София, кой следи за спазването на забраната и какви са последствията от употребата му - проверява репортерът на „Преди обед“ Светлозара Лазарова в рубриката „Аз, потребителят“.

Млади момичета разказват пред нея как са започнали да употребяват райски газ и какво е усещането. 

„Когато започнах системно да вземам балони, започна от три бутилки, което са горе-долу 300 балона“, казва Даниела Багдасарян. 

Снимка: bTV

По думите ѝ, когато взимаш райски газ, не разбираш всъщност кога ти прилошава.

„Мисля, че това е новият наркотик. Ти просто падаш. Припадаш и се събуждаш и повръщаш. Дори когато повръщаш, не си в съзнание, за да разбереш, че повръщаш“, допълва Даниела Багдасарян.

„Наистина съм припадала в храстите. Събудих се на земята“, разказва Емона Костова.

„Всички млади хора търсят употребата на този райски газ, защото той наистина не е наркотично вещество“, посочва доц. д-р Людмила Нейкова, началник на катедра „Токсикология“ във ВМА.

Младежи, взимали новия наркотик, разказват за изтръпване и липса на усещане в ръцете.

„Цял ден само лежа, ходя на болница и се надявам да се оправя, защото не бих си представил животът ми да продължи по този начин, както съм в момента“, казва един от младежите, чието лице остава скрито.

Цялата разработка на Светлозара Лазарова гледайте във видеото.