Принц Уилям и съпругата му Кейт изпратиха в събота лично послание в подкрепа на "целия народ на Украйна", което представлява рядка геополитическа намеса за висши членове на британското кралско семейство.

Двойката изрази подкрепа за украинския президент Владимир Зеленски в туит, подписан с техните инициали.

„През октомври 2020 г. имахме привилегията да се срещнем с президента Зеленски и първата дама, за да научим за тяхната надежда и оптимизъм за бъдещето на Украйна. Днес ние сме с президента и целия народ на Украйна, докато те смело се борят за това бъдеще W&C.“, написаха те в „Туитър“.

Междувременно тази нощ премиерът Борис Джонсън отново е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски.

В него Зеленски е потвърдил, че следващите 24 часа са решаващи за Украйна, а Джонсън е заявил, че ще направи всичко възможно, за да осигури отбранителна помощ от Обединеното кралство.

Въпреки че Великобритания има една от най-ясните позиции и активно помага, към Борис Джонсън валят упреци от всички страни, че това не е достатъчно. Стана ясно, че към Украйна спешно тръгва хуманитарна помощ за над 40 милиона паунда.

Правителството на Великобритания въвежда и временни отстъпки за визи за членове на семействата на британски граждани, които са от Украйна, включително ги освобождава от таксата за кандидатстване.

Протести срещу войната в Украйна имаше в цяла Европа и в много руски градове. Недоволство имаше и в британската столица Лондон. В неделя знаковият площад „Трафалгар“ беше изпълнен от десетки хиляди протестиращи, които скандираха в подкрепа на Украйна и срещу войната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!