Радар вече ще следи влаковете на БДЖ. Той е виртуален и е най-новото приложение, разработено от железниците, което дава информация на пътниците по бърз и лесен начин.

Таблото на плача - така на шега някои от пътниците наричат таблото с разписанията на Централна гара - София. С новия радар ще може поне да се ориентирате без него в ситуацията. 

Снимка: btvnovinite.bg

Така само с един клик може да спестите досадното чакане и да прецените дали имате време да изпиете едно кафе, или да свършите друга работа. 

Пътнически влак в зелено. Бърз влак в синьо - в приложението може да видите маршрута на влака. GPS-си6стемата следи в реално време над 550 локомотива.

Снимка: btvnovinite.bg

"Приложението показва къде точна се намира влакът. Коя е предишната, коя е следващата гара и коя е крайната гара. Ако има закъснения, той реално има актуална информация и показва каква е причината", обясни Константин Азов, директор на "Обслужване и продажби" в БДЖ.  

Бързи бутони правят възможно закупуването на билет, например. 

"Във всеки един момент клиентът може да изпрати сигнал, ако има проблем. Да пита, да зададе въпрос. Това е поредната стъпка към XXI век", посочи Азов. 

Снимка: btvnovinite.bg

XXI първи век обаче е далеч в бъдещето, поне за част от пътниците, а авариите в последните месеци са все по-чести. Пътник разказа, че в петък машината се е счупила във "Факултета" и пътниците останали да чакат на линията. 

Снимка: btvnovinite.bg

От БДЖ помолиха за търпение. От дружеството посочиха, че в България са вече първите нови локомотиви "Сименс" – от общо 10 са пристигнали два. Те са изключително модерни, а вагони се рециклират и обновяват изцяло. 

Виртуалният радар е достъпен на сайта на БДЖ от всеки телефон, таблет или компютър.