Историята на Силвия Аздреева е за приключение на 6812 метра надморска височина. Младата българка успява да изкачи връх в Хималаите – без подготовка и без никога през живота си да се е качвала по-високо от връх Мусала

„Планинарството за мен винаги е било най-голямата ми страст. От много дълги години имах своята мечта да изкача Ама Даблан. Това е един връх в Хималаите, който е висок 6812 метра, но тъй като той е много техничен и сложен за изкачване, винаги съм знаела, че това изкачване няма да се осъществи близките няколко години или близкото бъдеще, тъй като ми трябва много по-голяма подготовка, която аз нямах към този момент“, разказа Силвия.

Снимка: btvnovinite.bg

Записва се на експедиция до подножието на Ама Даблан на 4600 метра надморска височина с намерение това да е подготовка за изкачването на върха някой ден.

„Лидерът на нашата група беше известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, който е известен с това, че е изкачил всичките 14 осемхилядници на планетата в рамките на шест месеца и шест дни. И държи много световни рекорди на Гинес за това. Както има и изкачване на К2. Единственото зимно изкачване в света, което се състоя тази година. Свързах се с него и го попитах да каже неговото мнение дали аз ще мога да се кача", разказва още Силвия.

Снимка: btvnovinite.bg

Първоначално прочутият алпинист не е съгласен Силвия да опита да се качи до върха, но в крайна сметка тя е включена в експедицията.

Изкачването на подобен почти 7000 метра връх отнема дни, защото се прекарва време в лагер в подножието на върха за адаптация при разреден кислород. Същинското изкачване идва не по-малко от седмица по-късно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше около минус 28 градуса. Вятърът беше около 60 км/час, вдигаше сняг. И аз буквално замръзнах от ужас, когато пред мен се изправи една вертикална огромна и невероятно внушителна ледена стена, която представляваше основната планинска част, която ми предстоеше да изкача. Беше толкова огромна, че когато вдигнах погледа си, за да я осветя, аз застинах, нямаше край, то свършваше в небето", разказва Силвия.

"Тръгнахме нагоре, беше много трудно, аз заспивах през цялото време. Трябваше да се изкачвам на собствена тежест със самохвата, който се плъзга нагоре и ти реално трябва да се плъзгаш през цялото време на въжето", допълва тя.

"Отделно ураганният вятър, отделно студът, пръстите ми замръзваха, спирахме да ми прави масаж на пръстите, защото въпреки че бях с ръкавици с отопление и с още един чифт отдолу, ръкавици на батерии - аз буквално заспивах на всеки пет метра“, разказа Силвия.

Тя посреща изгрева на почти отвесния леден склон, а на сутринта стига върха, където развява българския флаг на 6812 метра надморска височина. Цялата офанзива от началото на експедицията до качването на върха и връщането отнема 19 дни. Така един човек, който никога не се е качвал по-високо от 2925 метра на връх Мусала, стига до 6812 м.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!