В Бургас започва тестване на учениците със симптоми на коронавирус и грип. Решението е на общината, като ще се използват бързи тестове. 

Зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева обясни, че снабдяването на училищата с тестове се е наложило след увеличения брой на новозаразени с COVID-19 в областта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Френската и математическата гимназия в града бяха първите, снабдени с тестове. От сутринта там бяха направени две изследвания - резултатите са отрицателни.

Осигурени са и медицински специалисти, които да извършват манипулацията и да отчитат резултата. 

„Тестът е комбиниран – за COVID-19 и грип А, и грип Б, лаборантът взима носно-гърлен секрет с тампон. Поставя се в колбичка с разтвор. Изцежда се тампонът в долния край на теста. Резултатът излиза за 7-8 минути“, обясниха медицинските лица в училището. 

Резултатът е коректен на 90%.

Целта е, ако ученик е с положителен тест - да се насочи към изследване с PCR и ограничаване на евентуалното разпространение на заразата.   

Родителите още не са запознати и в социалните мрежи вече се разделиха на "За" и "Против" тестването на децата. "Аз, като родител ще съм спокойна, че има такива тестове. Преди десетина дни в нашето семейство се завъртя един вирус, който го изкарахме всички, приносител беше големият ми син, който е на 15 години и ние не знаехме дали е COVID, дали е нормален вирус", каза Елина Гюрова.