Във Великобритания, която е една от най-активните държави с твърда позиция срещу руската военна инвазия в Украйна, вчера беше динамичен ден.

Вчерашният ден ще остане в историята с това, че за първи път в няколко вековната парламентарна традиция на Кралството чужд държавен лидер се изказа в Камарата на общините на британския парламент.

Президентът на Украйна Зеленски говори пред препълнената зала и се обърна и към всички британци, казвайки, че последните 13 дни страната му си задава въпроса "Да бъде или да не бъде", цитирайки прочутия въпрос на Хамлет.

Зеленски заяви, че вече може да даде категоричен отговор от името на своя народ – „Да, да бъде“!

Изпращайки безпрецедентно си послание към депутатите в британския парламент, Зеленски напомни за прочутата реч на Чърчил от 1940 г. и неговите паметни думи срещу нацистката агресия срещи Европа: "Ще се борим докрай в морето, във въздуха, ще продължим да се борим за нашата земя, каквото и да струва. Ще се бием в горите, в полето, по бреговете, по улиците."

Снощи Зеленски каза: "Няма да се предадем и няма да загубим, ще се борим докрай, в морето и във въздуха, ще продължим да се борим за нашата земя, независимо от цената".

Той продължи: "Моля, увеличете натиска на санкциите срещу тази страна и моля, признайте Русия за държава терорист."

В отговор на речта на Зеленски пред депутатите премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че обикновените украинци вдъхновяват милиони по света със своята смелост.

Джонсън казва, че Обединеното кралство и съюзниците са решени да увеличат натиска, като доставят въоръжение и засилят още повече санкциите, като потвърди, че Обединеното кралство ще използва всички възможни методи, докато Путин не се провали в това начинание и Украйна не стане свободна "отново".

И сякаш за да го покаже, британското правителство обяви, че се отказва от руския петрол и доставките му до края на годината.

По думите на министъра за бизнеса се проучват възможности за отказ от руски газ, но той е едва 4% от общите доставки на газ в страната.

Лондон обяви мярката малко след пълната забрана на вноса на петрол, газ и въглища от страна на Вашингтон и на фона на подобни обсъждания в Европейския съюз, държавите, в който обаче са разделени. Решението се приема за по-лесно за Великобритания, тъй като руските доставки са едва 8% от всички в Обединеното кралство. Като само дизела е с по-висок дял - 18 на сто.

След като в понеделник в Лондон беше премиерът на Канада Трюдо, вчера там бяха лидерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия. По-рано през деня британският министър на отбраната заяви, че Великобритания ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.

Той обаче предупреди, че това решение може да има преки последици за Полша и уточни, че Обединеното кралство не може да предложи на украинците самолети, които биха могли да използват. На фона на случващото се от последните дни на международната сцена някои британски анализатори задават въпроса за това колко е активна България и адекватни ли са действията на страната ни на международната активност срещу руската инвазия в Украйна.