Кметът на Община Медковец Венцислав Кудкудейски сам се признал за виновен в престъпление по служба. След споразумение с прокуратурата градоначалникът е осъден на пробация за това, че е изготвил документ с невярно съдържание с цел да продаде общински имот с малък язовир. Продаденият имот обаче още е частна собственост. И то – на съпругата му.

Снимка: btvnovinite.bg

Венцеслав Кудкудейски е сред най-дългогодишните общински кметове – кара осми мандат. Още през 2013 г., по сигнал на общински съветници, прокуратурата започва разследване срещу него заради 10 декара земи и водоем в Медковец, който са били публична общинска собственост без право да се продават.

Kметът обаче е съставил акт, с който имотът е описан като частна общинска собственост. След това без търг и независимо от отмяната на решението на общинския съвет за продажба, теренът е продаден на земеделеца Румен Мъгленски, съдружник на кметската дъщеря. Накрая през 2017 г. имотът е купен от жената на кмета - Силвия Кудкудейска, която е собственик до ден днешен.

Снимка: btvnovinite.bg

Имотът с водоема е продаден от Общината благодарение на неверен документ, подправен от кмета, сочи обвинението. Сега подсъдимият кмет се е признал за виновен и търпи наказание пробация, докато същият имот е собственост на съпругата му.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът си признава вината в споразумение с прокуратурата срещу по леко наказание. В него пише, че той е „съставил и подписал официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства с цел да го използва”. Никъде обаче не пише, че стореното носи облага и до днес. Случаят коментира адвокат Димитър Киров, който представлява хората, подали сигнала срещу кмета.

Снимка: btvnovinite.bg

„За да се подпише такова споразумение, задължително трябва да се признае вина. Спестява време, спестява разходи, прокуратурата във всички случаи успява да докаже вината, а за него остава по-ниската присъда. Виждаме обаче, че цялата тази схема е направена в полза на кмета и семейството му. А тези моменти въобще не са споменати в споразумението. Кметът не е предприел каквито и да е действия тази собственост да се възстанови обратно“, обясни Киров.

Според кмета Кудкудейски с решението да продаде имота той е искал да подпомогне земеделието в общината и целият общински съвет е гласувал „За“. По-късно купувачът Румен Мъгленски внезапно починал, оставил дългове и ипотеки, а жената на кмета купила земята, за да помогне на семейството му.

- В това споразумение тук Вие признавате, че сте виновен?

Кудкудейски: „Да, защото съм се предоверил на това решение на Общински съвет, което категорично ми възлагаше да извърша продажбата на частна общинска собственост. Не съм считал, че това е нещо, което е някакъв вид престъпление“.

Снимка: btvnovinite.bg

- А сега считате ли?  

Кудкудейски: „Ами, от гледна точка на действащото законодателство, да, приемем, че съм в нарушение ли, престъпление ли – както е записано. Бях посъветван от юристи, които ме консултираха, да не се заяждам“.

- И затова признавате?

Кудкудейски: „Добре, вие как бихте постъпили? Аз ви пожелавам да не ви се случва. Ако се опазите да не бъдете кмет“.

- Имали ли сте за цел имотът да стигне до ваш близък човек, както реално стига сега, в лицето на съпругата Ви?

Кудкудейски: Румен Мъгленски през 2017 г. почина внезапно. За да спасим този имот и другия до него, общо 38 декара, те предложиха, нека леля Силва, това е моята съпруга , да го закупи това нещо“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Напоследък в България няма престъпление на кмет, министър и т.н., което не е извършено за общото благо. В случая, въз крехките си плещи са поели цял язовир, само и само да подпомогнат общината“, каза адв. Киров. 

Днес това нещо си стои там непокътнато,  аз съм го предлагал на много хора, ей така, безвъзмездно, то не носи, то не може да се обработва“, каза Кудкудейски.

- Гледате си някакви градини със зеленчуци на мястото?

Кудкудейски: Значи това е съвсем дребно, декар, декар и половина за лични нужди. Следваща година въобще нищо няма и да се отглежда“.

Наказанието на кмета е да се подписва в полицейското управление три пъти седмично в продължение на 8 месеца и да се среща с пробационен служител. За три месеца в полза на държавата се отнемат и 10% от заплатата му.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди него, през май още един кмет у нас призна вина в споразумение за това, че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Този на Карлово, Емил Кабаиванов заради „възнаграждения и осигурителни вноски на три лица по невъзникнали с тях трудовоправни отношения, като от това последвала значителна щета за община Карлово в размер на 26 984,68 лева".

Снимка: btvnovinite.bg

При него обаче Специализираният съд е приел, че щетата към общината е била възстановена. Според справка на спецсъда, делата срещу кметове у нас към момента са общо 25.

На практика Кудкудейски и Кабаиванов се оказват единствените двама със споразумения - окончателно осъдени с признания за вина. И двамата продължават да са действащи кметове. От останалите подсъдими градоначалници, четирима са с оправдателни присъди, а други двама – с осъдителни, които обаче не са влезли в сила, защото ги обжалват. По 17 от делата срещу кметове пък още тече разследване.