В продължение на 6 дни в Сунгурларското село Садово чешмите са пресъхнали. А от цял месец селото е на воден режим. 

Семейството на Трошан вади по няколко кофи от с помпа от кладенеца в двора си, но водата освен че е оскъдна, не става за пиене. На помощ на възрастните хора идват дъщерите им от Варна и от Кърджали.

„От Варна дойдохме вчера с една кола пълна със стекове с туби с вода. Вкъщи 6 дни вода не е капвала“, казва Ангелина Стоева, дъщеря на Трошан.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има много пенсионери, за които е непосилно да купуват вода за пиене, какво остава за хигиенни нужди ежедневни, а вече 20 дни режимът е много сериозен, и в тези горещини“, коментира и другата му дъщеря. 

В селото живеят около стотина жители. Селото се захранва от собствени водоизточници, но тази година сушата е голяма. Дори най-пълноводната близка река Луда Камчия е почти пресъхнала. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Пуснахме график, но за 2-3 дни не може да се събере повече от 25 кубика вода, а 25 кубика не можем системата да напълним с тях, просто няма достатъчно“, твърди  Станимира Тодорова, кметски наместник. 

В гората има помпа на военните, но достъпът до нея е забранен. 

„Има подпочвени реки, които са в големи количества и тази вода е захранвала поделение, което по права линия е тука на километър и половина. Така че хората спокойно могат да вземат вода и да захранват нуждите на село Садово“, обяснява пазач на помпата. 

От месец се водят преговори с държавните институции за извънредното положение. Взето е решение, но временно. 

„Въпросът е Министерство на отбраната да предаде трайно помпата на община Сунгурларе, община Сунгурларе трябва с договор да я предаде на ВиК така както е с другата помпа, селската помпа и никакъв проблем няма да има“, отбелязва Ваньо Христов, бивш кмет на селото. По думите му 12 години се водят преписки. 

Сега 12 години по-късно проблемът остава, а помпата на военните е с отпаднала необходимост. 

Надеждата за семейството на Трошан и за останалите жители в държавните институции остава.