7 тона мъртва риба в язовир до ямболското село Окоп. Два месеца, след като съоръжението било отдадено под наем от общината, нивото на водата започнало да пада, а преди дни напълно пресъхнал.

Според хидроинженери съоръжението не е пригодено за отглеждане на риба, а загубите са за повече от 100 хиляди лева.

Язовирът до ямболското село Окоп е изграден през миналия век, но не е отдаван под наем заради скъсана язовирна стена. През 2019-та година след ремонт за 60 000 лева по документи става изряден.

Язовирът е отдаден на търг от община Тунджа през месец февруари тази година, през април наематели го зарибяват, като влагат около 60 хиляди лева. 20 дни по-късно обаче нивото на водата започва да пада. През март месец той е пълен на около 40%. Според наемателите зад язовирната стена има филтрация на водата. 

„На следващия ден идваме и гледаме, че два метра от водата я няма и почваме да се чудим къде е водата. Тръгнахме да търсим къде е проблемът и видяхме, че има две огромни мокри петна зад стената. Отдолу всичко е подгизнало и водата излиза под стената“, казва Динко Михайлов, наемател на язовира.

От община Тунджа твърдят, че проблем няма.

„Язовирът е проверен от хидроинжинер. Данните ни са, че язовирът е изправен и затова е даден под наем. Наемателят е огледал язовира преди наема. Филтрацията се е виждала и тогава“, коментира Татяна Стоева, зам.-кмет на община Тунджа.

Според хидроинженера Вълчо Саракостов част от водата се е изпарила, друга изтича под стената. От изграждането му през 1983-та само три години в язовира е имало вода.

„Този язовир трябва да бъде с по-голям обем и по-висока язовирна стена, когато се загуби обем пак ще остане вода. 80% от обема на язовира е от изпарения“, казва хидроинженерът. 

„Абсолютно всичко, което имахме го вложихме тук, в момента сме без една стотинка“, казва Динко Михайлов.

От общината няма да покрият щетите, затова наемателите започват съдебни дела.