Розопроизводители от Казанлъшко са в безизходица. Над 12 000 лева за розов цвят чака от преработвател повече от година и половина семейство от Казанлък. Заради забавеното плащане хората са теглили кредит, който вече обслужват трудно. Парите от розопроизводство са единственият им доход.

В казанлъшкото село Средногорово Нели и съпругът й гледат 40 декара рози. През 2018 г. продукцията им купува розоварната в село Манолово.

Снимка: btvnovinite.bg

Оттогава досега за труда си семейството е получило общо 6000 лева. Година и половина чакат останалата част от сумата – още около 12 000 лева.

Розоварната в село Манолово е собственост на братята Димитър и Методи Стефанови. Методи Стефанов разказва, че през 2018 г. е дал по-висока цена на семейството за розовия им цвят.

Пазарът за розови масла обаче „забуксувал”. В момента се нормализирал и в най-скоро време щял да се издължи. Семейството обаче не вярва на обещанията му.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради забавеното плащане семейство Крушеви е теглило кредит. Парите от розовия цвят са единственият им доход. Нели и Диан имат болна дъщеря, прикована на легло, която се нуждае от постоянна грижа.

Видели се принудени да спрат рехабилитацията на детето си заради липса на средства.