65-ма творци получават парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата. 

Музиканти, награждавани за участието си в "Златният Орфей", ще получават по 350 или по 500 лева месечно в продължение на три години. Новината обаче предизвика разделение в музикалната гилдия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз аплодирам този жест към българските музиканти и творци. Някои може да кажат, че е закъснял, защото много от тези, които са дали толкова много на „Златният Орфей“, не са между живите. Но браво на тези, които са се сетили – Министерство на културата и Министерски съвет“, заяви Хайгашот Агасян в „Тази сутрин“.

„Недоволството е заради разликата в тези премии. Аз лично искам да благодаря на Министерството на културата, че са се сетили, но лично за мен има една несправедливост. Не знам кой е бил в тази комисия, която е решила, че „Златният Орфей“ е критерият. Там има едно разминаване. Казва се, че носителите на първа и втора награда ще получават по 500 лева, а останалите - по 350. Аз имам втора награда. Един Данчо Караджов от група „Сигнал“ обаче е с 350 лева“, каза Етиен Леви.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основният проблем е в пенсионната система. Колегите музиканти в чужбина, когато се пенсионират, започват да обикалят света, а ние се свиваме“, допълни Леви.

Основното е признанието на публиката, а ако държавата помага, това е добре, заяви певецът.

„За мен беше озадачаващо. Учудих се, като видях този списък. Ако това са премии за цялостен принос към българската култура и музика, всичко е наред. Но ако критерият е единствено „Златният Орфей“, това е странно, защото група като ФСБ по някаква причина не са участвали на „Златният Орфей“, но нима не заслужават“, каза Валди Тотев.