В София се провежда акция срещу незаконните павилиони. Вече са премахнати половината от 320.

Снимка: Ладислав Цветков

Предвиждат се и солидни глоби от 50 000 лв. с нова наредба, които ще засегнат и електроразпределителните дружества, ако те нямата разрешение да подават ток.

Снимка: Ладислав Цветков

„Тоест ние въвеждаме много ясен механизъм, за да е ясно кой носи отговорност. За да няма после не чул и не разбрал. Нещо друго - на електроразпределителните дружества предвиждаме глоба, ако предоставят ел. захранване към обекта, без да има необходимия документ от общината. Тези временни връзки да се осигури ток само за малко, това нещо приключва“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Снимка: Ладислав Цветков

Новата наредба ще намали времето, необходимо за премахването на подобни опасни постройки. Затяга се и контролът.

"Например 7 павилиона по 50 000 става 350 000. Тези преместваеми обекти в 90% от случаите се поставят по инициатива на районния  кмет. Затова той или неговите служители ще трябва веднъж в месеца да дойдат на място да проверяват стърчат ли кабели и как функционира обектът", каза Георгиев.  

Очаква се промените да влязат в сила края на април. На този фон - предвижда се и ремонт на общинския пазар, който е само на сантиметри от опасните 7 постройки. 

"Това, което предстои в рамките на няколко месеца, е да можем да ползваме приветлив, добре изглеждащ модерен градски пазар, от какъвто без съмнение няколко квартала имат нужда. Надявам се в рамките на два месеца да има и промяна", добави Георгиев.