Склонен съм да вярвам, че ще се събере мнозинство по темата „Северна Македония“. Това каза пред bTV и.д. председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“.

Той напомни, че парламентарната комисия по външна политика прие вчера проект, предложен от „Демократична България“:

НС възлага на правителството мандат да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговорите на Северна Македония с общността при следните 4 условия:

1. гаранции за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

2. без тълкувания като признание от страна на Република България на съществуването на „македонски език“.

3. гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

4. периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

Иванов подчерта, че опозицията в парламента – ГЕРБ,ДПС, „Възраждане“ и ИТН, е поискала заседанието вчера на външната комисия да се закрие. „Отново опозицията искаше да скрие от българските граждани какво се случва“, коментира и.д. председателят на парламента.

Според него отново няма да има мнозинство за избора на нов председател на Народното събрание.

Гледайте повече във видеото!