Предизборната кампания е в ход и с нея започват и най-зрелищните политически сблъсъци в ефира на bTV. В следващите четири седмици в ефира ни ще се провеждат традиционните дебати по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

Днешният диспут трябва да даде отговори как ще продължи реформата в българското здравеопазване.

В студиото на „Тази сутрин“ един срещу друг се изправят доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“, д-р Румен Кондев от „Български възход“ и доц. Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

Доц. Антон Тонев
Снимка: btvnovinite.bg

"Важно е да знаем с какви времеви хоризонт разполагаме. Последната голяма реформа беше през 2001 година с въвеждането на НЗОК. В последното Народно събрание бяха започнати реформи, които да могат да бъдат докарани до успешен край". Това коментира доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

Според него една от реформите е била привличането на личните лекари, за да може да се обсъдят с тях възможните промени.

„Проведохме няколко работни срещи  и те се превърнаха от наши опоненти в наши партньори“, допълни доц. Тонев

Доц. Силви Кирилов
Снимка: btvnovinite.bg

"Диалогът с лекарите е само първата стъпка за промени в обществения консенсус", посочи от своя страна доц. Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

„Трябва да знаем какво искаме в здравеопазването, пътищата за достигане, а след това да търсим консенсус. Става въпрос за отношение и на съсловието, и на пациентите. И най-прекрасно замислената реформа при липса на консенсус няма как да бъде проведена или ще бъда неефективна“, добави той.

Д-р Александър Симидчиев
Снимка: btvnovinite.bg

"През последното Народно събрание се стартира дигитализацията по категоричен начин", подчерта д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

„Ключово важно е да се въведат писмени правила, по които да вървим. Едно от нещата, които направиха успешно, беше да въведем правила за управление на пандемията, които да са законово закрепени“, обясни той.

Д-р Румен Кондев
Снимка: btvnovinite.bg

„20 години здравеопазването се върти в омагьосан кръг. Увеличават се бюджетните средства, но няма подобряване в медицинските услуги и заплащането на лекарите. Младите лекари напускат страната заради ниското заплащане и лошите условия за специализация“, заяви д-р Румен Кондев от „Български възход“.

„По-глупави ли сме от другите държави, за да обучаваме добри лекари, които отиват в Европа, за да лекуват там“, посочи той.

Заключителни думи

"Здравеопазването е сложна система, в която всяка една грешка е недопустима. Компромиси не трябва да се правят със здравето. Като лекарска гилдия ние трябва да имаме общ идеал – пациентите да са добре. Трябва да предлагаме на политиците решения, трябва да сме част от системата", подчерта доц. Антон Тонев от ПП.

"Здравната система е консервативна. В нея едно действие може да се мултиплицира в една или друга посока - позитивна или негативна. Ако сънародниците искат една достъпна, адекватна и качествена медицина, нека изберат „Има такъв народ“, обяви Силви Кирилов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Средствата, които можем да отделим за здравеопазване, са ограничени и те трябва да отидат там, където ще свършат работа. В здравеопазването това е в превенция и профилактика. Там с малко средства могат да се свършат много работи. Преориентация на здравеопазването в посока на превенция и профилактика, въвеждане на медицина на качеството и ясни стимули за всеки един от работещите вътре“, заяви д-р Симидчиев от ДБ.

„Здравеопазването не е разход, а инвестиция в здравето на населението и икономическото развитие на страната. Ние всички трябва да разберем и да сме убедени, че здравето е най-ценният капитал. Колкото по-добре работи здравната система, толкова по-добре ще е развитието на икономиката във всеки един аспект, обясни д-р Румен Кондев от „Български възход“.

Снимка: btvnovinite.bg

Какви са позициите на кандидат-депутатите за задържането на кадри в медицината и рокадите в управлението на здравеопазването - вижте във видеото.