„Преди Коледа едва ли може да очакваме да имаме новина за сформиране на правителство. Януари ми се струва по-реалистична дата, вероятно два месеца ще бъдат необходими“, коментира в „Тази сутрин“ политологът доц. Петър Чолаков.

Публичността все още не е прозрачност, коментира социологът Антоний Гълъбов за начина на водене на преговорите, а именно онлайн.

„Начинът, по който се водят преговорите, съответства на секторните политики. Тези 18 теми съответстват на 18 министерства“, посочи той.

„Няма обяснение защо електронното управление е самостоятелна политика, няма обяснение какво означава труд и социални грижи. Истински сериозният политически въпрос е как, когато се стигне до отговори на въпроса как ще бъдат постигнати целите, процесът ще тръгне в друга посока“, смята социологът.  

„Вероятно ще има министри от всяка политическа сила, не очаквам да има надмощие на министри от страна на БСП от гледна точка на електоралната логика. По-голяма тежест би трябвало да има първата политическа сила от гледна точка на министерски кресла и това е „Продължаваме промяната“. Част от ключовите министерства ще бъдат от тази политическа сила“, смята политологът доц. Петър Чолаков.

Според Антоний Гълъбов форматът на тези преговори повече напомня търговските преговори, а резултатите могат да изглеждат като Коледен списък.