Специалният екип на bTV в Молдова се срещна с ветеран от войната, който разказа спомените си за 9 май и края на Втората световна война. Днес той има двоен празник. 

На 9 май Павел Василевич навършва 101 години. Той е роден през 1921 г. в село Новое Зубарево. По това време селото се намира в Молдовската автономна съветска социалистическа република - сега днешна Русия. В акта на раждане го записват обаче ден по-късно - на 10 май.

Майка му ражда три здрави момчета и едно момиче, още три деца обаче не оцеляват. Случва се и още едно нещастие.

"Майка ми и баща ми умряха рано, бяха млади и останахме сирачета. За нас се грижеше нашата баба, само тя. Майката на моята майка", разказва Павел.

Снимка: bTV

След трудното детството на село успява да завърши училище в Красносободонск. После следва история в университета. Дипломира се и на следващия ден Русия влиза във войната срещу Хитлеристка Германия. Павел Василевич е мобилизиран.

"По време на войната при едно сражение вражеска бомба падна на 3 метра от мен", спомня си Василиевич.

Актът за раждане на Павел Василевич е било простреляно от немска бомба.

"Бях разрязан, документите бяха унищожени. Колкото пръста ми беше парчето от бомбата, уцели ме", разказва той.

Ветеранът разказа още, че гвардейски знак буквално го спасява, след като куршум и осколка го оцеляват и пронизват униформата му.

Снимка: bTV

"Снарядът  се разби и осколките ме уцелиха. Гвардейският ми орден се разби на две, но ме защити, спаси си ме. Заради него съм жив. Гвардейският знак ми спаси живота", казва Василиевич.

Цяло чудо е, че е оцелял. Надживява и войната. След това идва новината за мира.

"Настроихме радиото на фронта и се чу един глас: "Внимание, говорит Москва!" Фашистка Германия подписа и призна капитулация. Целият батальон стреля от радост в небето. Това беше първото съобщение, че идва краят на войната. Плачехме и се прегръщахме. 9 май 1945 г. Беше велик празник! За всички войници и за всички хора", споделя Павел Василиевич.

Войникът ветеран от Втората световна война днес е рожденик.

"В нашия дом 9 май е празник за нас. Няма да отида на площада, на манифестация, но посрещам гости", казва мъжът.