Антон Хекимян и екипът на „Тази сутрин“ готвят специално празнично предаване в изнесено студио oт „Паметника на свободата” навръх 3 март.

В празничната вечер зрителите на bTV ще гледат и първия филм от документалната поредица „Неразказано в историята” със заглавие  „Паметника на свободата”.

Снимка: btvnovinite.bg

За да напомнят за героите, подвига и безсмъртието, в деня, който донесе свободата на България, гости на Антон Хекимян на върха ще бъдат: Захари Карабашлиев, Митрополит Киприян, Куна Иванова, европейската шампионка по борба Мими Христова, Веселин Плачков и Мариана Попова.

Интересни истории ще сподели и директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа” – Чавдар Ангелов. Самият той е участник в първия филм от новата документална поредица на bTV  „Неразказано в историята” - „Паметникът на свободата”.

Премиерата на филма зрителите ще видят на 3 март точно в 20:00 часа по bTV.

„Паметникът на свободата” разказва историята за градежа на паметника, наричан от някои „Втора шипченска епопея“. Документалната лента осветлява малко известни исторически факти, събития и личности, представени много човешки и обаятелно през очите на участниците в тях.

Ще стане известен подвига на Пеньо Атанасов-Бомбето; бягствата на бригадите поради лошите атмосферни условия; как мраморът е заменен с гранит от близката кариера; за лъва – конструкцията му и проблемът накъде да гледа; уникалният строеж без скеле и интересната история относно откриването на паметника. С модерна визия, симбиоза между факти и кинематографични възстановки, филмът носи не само документална информация, но и силен емоционален заряд.

Снимка: Ладислав Цветков

Уникални са и кадрите на финала – архивни кадри от 1984 г. на кинолюбителя от Димитровград - Валери Добрев, снимал лично Пеньо Атанасов-Бомбето в родното му село Дралфа. Самият филм, заснет на 16 мм лента, остава „завинаги” скрит в архива на музея на паметника и не е показван до сега. За него съвсем случайно научава една съвестна служителка на музея, която по собствена инициатива и с много перипетии успява да го прехвърли на дигитален носител.

Създателите на поредицата „Неразказано в историята” научават за  съществуватнето му абсолютно случайно - „от уста на уста” и е истински късмет, че успяват да стигат до него и да го ползват във филма.

Празничното издание на „Тази сутрин" започва точно в 7 сутринта.

В 13:30 ч. в програмата на bTV ще има „Празничен хоровод”, а точно в 20:00 ч. е и премиерата на „Паметникът на свободата”.