Тази година Сливен посреща празника си при повишена степен на тревожност заради нарастването на заразените с коронавирус.

За днес празненствата не са отменени, въпреки че дискотеките, баровете, сватбите и кръщенетата са забранени за 10 дни.

„Призовавам гражданите да бъдат отговорни, за да продължим да работим, да продължим да обучаваме децата си, да помагаме на възрастните и нуждаещите се и не на последно място да запазим здравните специалисти и лекарите, без които не можем“, каза в ефира на „Тази сутрин“ областният управител Чавдар Божурски.

Конкретно за празника на града той коментира: „Ако се спазват мерките, а аз съм убеден, че организаторите са взели такива, трябва да се справим“.

Освен в Сливен, в т. нар. „червена зона“ (с над 120 заразени на 100 000 души – бел. ред.), е и Благоевград. Днес в областта са регистрирани 31 нови случая, което я нарежда на второ място по брой заболели след София.

"Дискотеките и баровете там също са затворени. Засега обаче няма индикации да се затварят кафенета и ресторанти", обясни директорът на регионалната РЗИ д-р Калоян Калоянов.

Леглата за заразени с COVID-19 в местната болница представляват 30% от общата леглова база, което е два пъти повече от задължителните 10%.

По думите на шефа на тубдиспансера д-р Петър Георгиев това се дължи на факта, че в болницата постъпват пациенти с пневмонии, които обаче са с отрицателни PCR тестове или още чакат резултатите си, и които няма как да бъдат върнати.