Пожар изпепели ферма край Якоруда и остави собствениците ѝ без поминък.

В сряда вечерта пламъците обхващат имота на семейство Абди. "На мен ми се обадиха други фермери близо до нас и казаха, че всичко гори. Обадихме се на тел. 112 и така, цяла нощ от 21:30 до 05:30 сутринта", разказва Сайфе Абди.

Снимка: bTV

"Исках да вляза да се опитам да спася някое от животните, но не можех, беше страшно. Пламъците бяха огромни, минаваха над къщите. Когато дойдохме, вече беше обхваната цялата постройка, полицията не ни допусна, докато не дойдоха пожарните", добавя Салих Абди.

На сутринта пожарът е потушен, но гледката е тежка за семейство Абди. Под жаравата още тлеят телата на животните им.

"В този обор имахме 35 животни и този пожар изпепели всичко. Не можахме да спасим нищо", казва Сайфе.

Снимка: bTV

Животновъдството е основното препитание на семейството от години. Освен обора им, този пожар изпепелява и надеждите им. В балкана имат още около 60 крави, които сега няма къде да приберат и с какво да нахранят.

От общината в Якоруда обещаха помощ на семейството.

"Каквото е възможно, ще се помогне – и с техника, за да може да изчистим мястото, и със средства, може би с някаква сума с решение на Общинския съвет, и с дървен материал, ще говорим с Горското стопанство и едни бизнесмени тук, надявам се, също да помогнат", обеща Ибрахим Карафин, секретар на община Якоруда.

Снимка: bTV

Причината за възникването на пожара все още не е ясна. Полицията работи по всички възможни версии.

Стопаните на изгорелите животни обаче са категорични, че не е късо съединение.