Един човек загина при пожар в незаконен хоспис в Банкя вчера. Причината за пламъците най-вероятно е незагасена цигара. Две жени бяха обгазени, а мъж беше откаран в Пирогов заради изгаряния.

Огънят тръгва от третия етаж. Сигналът за пожара е подаден в 14:49 ч. Първата линейка пристига след 3 минути, а общо на място  са изпратени три спешни екипа.

Ангел Михайлов е сред първите, които подават сигнала за пожара.

„С приятели отивахме към басейна. Минавахме случайно оттук. Аз шофирах, Томислав (синът на Михайлов – бел. ред.) беше на задната седалка и видя дима. Подадох сигнал. За минута и половина дойдоха полицаи и пожарникари“, каза той.

„Свършиха си работата много бързо. Не се виждаха пламъци. Само дим. Не видях как извеждат хората отвътре. Разказаха ми, че са пренесли жена на 102 години. Интересно ми е откога работи този хоспис. Не вярвам зимно време хора вътре да могат да живеят в нормални условия“, добави Михайлов.

 

От НАП са констатирали нарушения. Близките на хората, които са били настанени в хосписа, са казали пред властите, че са плащали месечни такси, но без да получават платежен документ.

„Вчера разбрах, че има т. нар. хоспис на територията на Банкя. Лицензионният режим е върху Министерството на труда и социалната политика. Оттам трябва да се упражнява контрол“, посочи Рангел Марков, кмет на Банкя.

„Има смъртен случай. Това са възрастни хора, които са трудноподвижни. Те са били качени на третия етаж в сграда, която няма инвалидна достъпност“, допълни той.

Снимка: bTV

Снимка: bTV