Повечето мигранти, които бяха открити в камион в столичния кв. „Обеля“ вчера, са с бежански статут.

Това обявиха от полицията, без да уточняват колко точно души са открили в камиона и какъв е произходът им.

Те са разпитани и върнати в центровете за мигранти, откъдето са тръгнали.

По данни на МВР само през юли са заловени 1395 нелегални мигранти у нас като по-голяма – около 100 души във вътрешността на страната. Според данните на вътрешното министерство през юли заловените мигранти са два пъти повече в сравнение с предишния месец. 

Пред центъра за бежанци във „Военна рампа“ почти всеки споделя, че е готов на всичко, за да избяга към Западна Европа. Фаридала е от 21 дни в страната ни. Разказва, че е избягал от Афганистан с още няколко момчета. 

„Ние всички искаме да стигнем до Франция, като ще минем през Сърбия. Защото те са много добре приятелски настроени към нас и условията са добри. А и имам много приятели там и чичо ми също“, казва Фаридала. 

Казва, че голяма част от бежанците, с които се е запознал у нас вече са напуснали страната.

„Те отидоха и в Сърбия. Повечето по нелегални начини“, казва Фаридала и допълва, че самият той ще стигне до западната ни съседка – „както сме дошли тук от Афганистан - с размени“. 

От държавната агенция за бежанците уточниха за БТВ, че от началото на годината до днес 1549 афганистанци са потърсили закрила у нас. 

Според експерта по национална сигурност Боян Чуков България трябва да създаде оперативен щаб за мигрантския поток. 

„Тези стари канали за прекарване на хора през българската граница и територия очевидно са се активизирали“, казва Чуков.    

В момента центровете за настаняване на бежанци у нас са запълнени на една трета.