Ново проучване в Германия, което е най-голямото провеждано до момента, свързано с престъпността, показва, че много от жителите се чувстват несигурни и застрашени що се отнася до сигурността им.

Според проучването жените се чувстват по-несигурни и застрашени. Половината от анкетираните дами казват, че избягват да използват градски транспорт нощем.

Според изследването 58% от жените избягват не само градския транспорт в тъмната част на денонощието, но и определени места. При мъжете изпитващи страх процентът е по-нисък.

Вътрешният министър на Германия Нанси Фейзер коментира, че трябва да се противодейства на това чувство за несигурност и да има повече персонал в обществения транспорт, както и засилено полицейско присъствие на някои места и повече видеонаблюдение.

Резултатите сочат още, че над 1% от населението носи нож, за да се предпази при евентуална атака, а почти четири процента сълзотворен газ.

Разминаване има в усещанията на мигрантите и хората родени в страната. Почти половината от мигрантите смятат, че на полицаите в Германия липсва емпатия, при хората без миграционен произход само една пета смята така.

Друг страх сред хората е да не станат жертва на престъпление в интернет пространството.

Вътрешният министър коментира, че Германия е една от най-сигурните страни в света, а резултатите показват още, че по-голямата част от анкетираните имат доверие на органите на реда, които пък искат да реализират подобно проучване за нагласите сред хората на всеки две години.