Започна разчистването на свлачището и на къщата, разрушена в ромската махала на Смолян. Многодетното семейство реши да откаже общинското жилище, което му предостави общината и пожела да бъде подпомогнато в ремонта на съществуваща постройка в близост до къщата им, която в момента е опасна за живеене.

„Заради децата, за да не направят някоя беля. А и там е далече, а тук сме близо до роднините, до училището“, обясни Асен Райков решението на семейството си да не се настани в общинско жилище.

Снимка: btvnovinite.bg

При свлачището пострадаха 7-годишно дете и жена.

„Хубаво е, че детето се оправи“, казва майка му Кристина, която благодари на Господ, че им е помогнал в това премеждие.

Снимка: btvnovinite.bg

Пострадалата Цветанка Райчева изказа своята благодарност за грижата на лекарите. В момента тя е настанена в общинско жилище.

„Посочиха една постройка, в която да ги настаним. Общината осигури дървен материал за ремонта. Хубавото е, че хората са майстори и се справят“, каза зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи няма опасност за останалите къщи в махалата след свлачището, а в момента се разчистват последствията от бедствието. Пострадалата къща обаче е необитаема и ще бъде премахната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доста стара сграда, има отстъпено право на строеж, законна е, което показва, че има съвестни хора“, каза Захариев, който отбеляза, че в Смолян не делят жителите по махали, вяра и етнос и ще помогнат.

Всеки, който иска да помогне на пострадалото семейство, може да го направи с превод на:

Пощенска банка

BIC BPBIBGSF

CODE BPBI7924

сметка BG97BPBI79241066857602

Кръстина Атанасова Стойчева

Вижте повече във видеото.