„Кампанията за ГЕРБ приключва спокойно. С нашите послания успяхме да стигнем до всички населени места, близо до хората. Имаме и обратна връзка“.

Това обяви в последния кръг от предизборни интервюта в предаването „Тази сутрин“ Росен Желязков от ГЕРБ, който е и министър на транспорта в последното правителство.

Основни приоритети

Желязков обяви, че приоритетите са свързани с програмата на ГЕРБ и с тази на коалиционния им партньор – СДС. Той уточни, че програмата е дясноцентристка, тъй като ГЕРБ е най-голямата дясноцентристка партия, а в случая и коалиция.

„Нашият подход е стимули за икономиката, по-малко държава в икономиката, иновации, ресурс в образованието. Повече научно-изследователска и развойно дейност. И разбира се продължаващи инвестиции в инфраструктурата“, изброи кандидат-депутатът на управляващата партия.

По думите му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в предизборните дебати, защото е сред хората.

Отнема ли Цветан Цветанов гласове от ГЕРБ?

На въпроса дали партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов отнема гласове от партията Желязков отговори: „Не сме се вторачвало в това нещо и това не е тема на ГЕРБ. Доверието на хората ще го видим в неделя и много скоро ще разберем какво е въздействието на тези процеси“.

Справи ли се ГЕРБ с битката с корупцията?

По думите на транспортния министър битката с корупцията е процес, който е неравномерен за всяка една държава в света. Отражение е оказал и периодът преди 1989 г., както и тежкият преход след това.

„Има разбира се корупция. Аз като министър ежедневно се сблъсквам с казуси. Корупцията има различни изражения, като почнем от търговия с влияние и стигнем до подкупи. Проблемът при последното е, че много трудно се доказва – и двете страни, които участват в схемата, не искат да говорят за нея“, коментира Желязков.

Според него ГЕРБ добре знае къде да се фокусира в борбата с корупцията, която е фокусирана основно в управлението на финансовите ресурси и в европейските фондове. Един от начините по думите му е чрез изцяло електронна система за обществени поръчки.