„Кампанията мина много съдържателно. Аз наистина съм много доволен – за първи път в такава степен тя беше насочена върху политиката, върху нашите предложения, не толкова върху критиките на предишните управления. Мисля, че това хората ще го оценят“.

Това обяви в последния кръг от предизборни интервюта в предаването „Тази сутрин“ Кристиян Вигенин от БСП.

Основни приоритети

По думите на социалисти приоритетите на партията са свързани с нуждите на България, като сериозна реформа в здравеопазването.

„Пациентът ще бъде пациент, а не клиент. Здравеопазването не е система, която трябва да работи за печалба. Тя трябва да е фокусирана върху това да предоставя необходимите здравни услуги на гражданите“, допълни Вигенин.

Друг приоритет за БСП е образованието и решаване на сериозни проблеми в сектора. Също и силна икономическа политика, която да гарантира бързо икономическо развитие на страната.

Политика по доходите

„Не сме поставяли финални числа за ръста на възнагражденията и пенсиите до края на мандата. Няма как отсега да знаем какви точно ще бъдат ефектите. Може да се окаже, че поставяме граници, които ще бъдат надминати още в първите две или три години на следващото управление“, заяви кандидат-депутатът на БСП.

Той уточни, че БСП залага в цялата си програма на системно увеличение на доходите на хората, тъй като България е страната, в която най-голям брой от населението е подложено на риск от бедност.

„Увеличаването на доходите на всички български граждани ще се случи още в първите седмици и месеци на управлението, защото в програмата ни за първите 100 дни са предвидени поредица от мерки, които от една страна, са насочени към справяне със здравната криза, но имат и силен социален и икономически ефект“, обясни социалистът.

Ваксините срещу COVID-19

Вигенин обяви още, че една от мерките в програмата за първите 100 дни е да се внесат руски и китайски ваксини.

На въпроса не е ли проблем, че Европейската агенция по лекарствата все още не е одобрила ваксините на Русия и Китай той отговори: „Очевидно на някои страни това не им пречи да внасят тези ваксини. Даже онзи ден и Австрия обяви, че започва преговори за внос на 1 млн. ваксини. Ако Европейската агенция по лекарствата не е в състояние бързо да реши този въпрос, ние като държава имаме възможността временно да разрешим такъв внос“.

Вигенин уточни, че ако е необходимо, ще бъдат направени и законови промени от новия парламент.