Много услуги поскъпнаха след увеличението в цените на тока и основните консумативи. Бръснаро-фризьорският бранш също се оказва засегнат и повишение в цените има както в столицата, така и в цялата страна.

Иван Минчев е собственик на бръснаро-фризьорски салон в столицата. Казва, че има ръст в цените на услугите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като започнем от най-елементарното бръснарско ножче, продукти, които използваме за коса. Всичко това е с едни 20-30% нагоре, съответно и няма как при нас услугата да не се покачи. Увеличението на продуктите, трябва да го компенсираме с по-скъпа услуга.

Ще има по-малка печалба, ако не вдигнем цените, защото разходите се покачват“, коментира Иван.

От бранша казват, че ръст в цената на услугите има от около 20%, а в ценообразуването влизат различни компоненти. 

„Това идва първо от високата цена на тока и от консумативите, които използваме. Човешки труд, продукти, оборудване, стаж на самия бръснар, всичко това се сумира и се определя цената“, казва Иван.

Наложило се е с настъпването на новата година да повиши цените в салона си.

„Ами ако преди е била 20 лв. за едно подстригване, сега е 25-30лв според зависи категорията на самия бръснар“, казва фризьорът.

А отлив на клиентите, макар и малък, има.

„Един човек като има определен бюджет за месеца, той гледа да го разпредели по най-правилния начин. Ако се е подстригвал три пъти, сега се подстригва два пъти“, посочва Иван.

Въпреки това фризьорът няма притеснения за бъдещето: „Не мисля, че това ще ни застраши, може би ще намалее малко работата, но чак такива страхове – не“.

Ръст в цената на услугите обаче има не само в столицата. От 30 години Тодор Цигов развива фризьорския занаят. Има фризьорски салон в Бургас и осигурява работа на четирима служители. Казва, че двойната цена на тока в последните месеци изцяло изяжда печалбата им.

Снимка: btvnovinite.bg

„При нас варират от 40 до към 50 лева някъде - за боя, за боядисване, трябва да е комфортно в салона като топлина, трябва хавлия, чиста хавлия, топла вода, сешоар, всичко е свързано с електроенергия“, казва Тодор.

Все още не е коригирал цените на услугите, но предстои да го направи.

„По мои изчисления трябва да има поне 15% увеличение на цените, за да мога да се разплатя с всички нужни плащания, тъй като доставчиците също увеличават цената заради горивата и повишението на тока“, казва фризьорът.

Според него все повече жени спестяват, като си правят сами някои неща вкъщи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нещата, които ми правят тука, аз не мога да ги направя сама вкъщи, въпреки че ми се е налагало от време на време, резултатите са катастрофални, затова идвам да си ме направят както трябва“, казва Маруся Русева.

Макар и с ръст от около 20%, в бранша няма притеснения от сериозни загуби. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!