46-годишен мъж заби кирка в предното стъкло на колата на бившата си приятелка, а след това беше задържан. Случаят е от столичния квартал „Орландовци“. Арестът обаче идва след серия заплахи, побой и агресия.

Разговаряме с потърпевшата в гръб, тъй като се притеснява за живота си.

„15 години бяхме заедно, от няколко месеца сме разделени, той явно не може да го преживее и прави всичко възможно да се чувствам зле. Имам две жалби от миналата година, задържане за 24 часа, след това го освобождават и всичко продължава. Много пъти е разрушавал колите ми, посягал ми е, заплашвал ме е“, разказва жената, жертва на насилие. 

Тя търси помощ от близки и от районното управление, а след случая със забитата кирка жената подава жалба. Образувано е досъдебно производство.

„В началото не беше така, преди около 5-6 години започна да се държи така. Насилниците са манипулатори -манипулират емоционално, финансово и гледат да направят така, че жертвата да е зависима“, допълва жената. 

От фондация „Анимус“ призовават жертвите на агресия и насилие да подават сигнал на горещата линия 0800 18 676 или да се свържат с тях на 02/983 52 05 и на 02/983 53 05. Така те ще бъдат насочени към районно управление и социална услуга в техния град. 

12 жени средно на месец се обръщат към фондация „Анимус“, като след случая „Дебора“ те са се увеличили. Жертвите на насилие получават консултация с юрист и психолог, изготвят молба към съда и изчакват издаване на заповед за защита, обясни адвокат Димана Шуранова от фондацията.