От ферма за овце до ромска сватба, двете посещения на принц Чарлз в България през 1998 и 2003 г. 

“1998 г. по покана на президента Петър Стоянов принц Чарлз дойде в България, като беше определен екип, който да го охраняват. Този екип беше от най-големите професионалисти в НСО - полковник Георги Даскалов, полковник Тодор Станишев, шофьор на бронирания автомобил и полковник Драгомир Маринов, началник на авангарда”, каза в предаването “Тази сутрин” ген. Димитър Владимиров, бивш началник на НСО, отговарял за охраната на Чарлз при двете му посещения у нас. 

Той обясни, че задачата им е била да осигурят безопасността. 

При първото посещение, съгласно програмата на президента Стоянов имаше в разговор на четири очи в Бояна, а след това и посещение на Боянската църква, на болницата “Царица Йоанна”, където принц Чарлз дари 10 линейки, добави Владимиров. 

По думите му едно такова посещение попада във втора група, където е възможен атентат.  

“Имаше и второ посещение 2003 г. по покана на президента Георги Първанов. Тогава отново бе охраняван от същия екип”, добави той. 

Според него принц Чарлс е бил много ерудиран човек, който се държи много благосклонно към хората, които познава и които отговарят за неговата сигурност. 

“Спомням си, когато в аграрно екологичния център към Селскостопанската академия в Пловдив, той посети една ферма, в която има овце. Те се охраняваха с ток, без пастир. Той застана с лице към овцете, а през това време журналистите скочиха през оградата и отиваха срещу него. Той се засмя и каза - просто трябваше да си разменим местата, аз трябваше да отида на вашето място, за да може да ме снимате в лице”, разказа Владимиров.  

За посещението на принц Чарлз в ромската махала - гледайте във видеото.