Поредно убийство на котка възмути бургазлии. Граждани сигнализират за над 50 умъртвени животни през годината, а по случая се води следствие.

Мъртвото животно е открито от Петя Димитрова. Върху тялото му е поставена табелка под формата на сърце с надпис на немски.

След консултация със своя близка, Петя обясни, че в превод означава „забавление на поляната” – където е намерено и котето. По думите ѝ това е трети труп, заради който започва да се притеснява, че може да става дума и за ритуално убийство.

Поляната е пред блока на Петя в бургаския комплекс „Славейков”, където редовно храни уличните котки.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди месец в централната част на Бургас куче и няколко котки бяха отровени с хапчета и син прах, поставени в основата на дървета. Извършителят още не е установен.

Според различни зоо организации случаите на жестокост към котки в морския град само за тази година са над 50.

Снимка: btvnovinite.bg

Говорителят на ОД МВР-Бургас Цветелина Рандева заяви, че труповете на животните са предоставени на полицията и са извозени в Стара Загора. Все още се изчаква заключение от специалистите ветеринари за причините за настъпилата смърт.

Образувани са преписки и досъдебни производства. Сигнали се подават и към еко службата в Община Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Според ловеца на котки към Община Бургас Ивайла Боянова има случаи и на животни, по които е стреляно. Тя работи по програма за кастрация на бездомни котки.

На ден кастрира по 10 животни, като доброволци също носят котенца в клиниката.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ програмата помага, но се надява проблемът с убийствата да се разреши.

Случаите с мъртви котки трогнаха бургазлии и в социалните групи се събират пари за награда на човека, подал информация за извършителя.