Президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън разговаряха два часа по видеоконферетна връзка. Освен двустранните отношения ключова тема беше и ескалиращото напрежение на границата между Русия и Украйна.

Байдън е предупредил Путин, че ще има сурови санкции, ако Русия нападне Украйна. Кремъл отрича да планира интервенция срещу съседната държава.

Часове преди разговора американският президент е съгласувал позицията си с лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия, а в четвъртък ще се чуе отново с тях.

Двамата президенти са постигнали съгласие да продължат диалога по сложната ситуация с Украйна.

„Дали има резултат от разговора? Краткият отговор е не. Самият факт, че двете страни не излязоха с общо съвместно съобщение, а всяка страна излезе със своя интерпретация на проведения разговор, говори ясно за липса на договореност по важните въпроси“, коментира вицепрезидентът на Български атлантически клуб и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова в „Тази сутрин“.

Според нея до тази среща се е стигнало след „прелюдия от предупреждения“ като безпрецедентното посещението на шефът на ЦРУ Бил Бърнс в Москва и срещата на външните министри на двете страни в Стокхолм, които не са имали резултат и се е стигнало до разговора на най-високо ниво между двамата президенти.

„Тези сателитни снимки показват необратим процес на струване на военни сили и техника, която може да бъде използвана за навлизане на украинска територия. Те може да достигнат 170 000 души. Според експерти може би вероятно се изчаква застудяване, за да замръзне тази мочурлива почва по границата, за да могат да навлязат машините“, каза Поптодорова.

По думите ѝ не може да има ясен отговор на въпроса дали Русия се готви за инвазия в Украйна.

„Путин би бил губещ от такава интервенция. Цената ще бъде голяма в човешки живот. Много по-голяма ще е цената от тази на сирийската интервенция. Няма ясен отговор на този въпрос. Той е заявил, че няма такива намерения спрямо Украйна, което беше вярно и преди седем години, през 2014 г. (когато Русия анексира Крим – бел. р.), затова съществуват много опасения сред дипломатическите и аналитичните кръгове“, каза Поптодорова.

Единствената „дипломатическа пътечка“ за решаване на конфликта са Нормандската четворка и Минските споразумения, смята Поптодорова, според която „най-трайните споразумения са тези, при които всички участници са равномерно недоволни“.

Възможни последствия за Русия са изключването от международната банкова система за трансфери СУИФТ и край на газопровода „Северен поток“, смята бившият ни посланик в САЩ.

България е част от колективно взетите решения, а на срещата на НАТО в Рига бе потвърдена подкрепата за Украйна, посочи дипломатът.