„Събарянето на правителството е работа на самото правителство. Протестите сами по себе си не биха го съборили, то би паднало тогава, когато части от коалицията решат да излязат. Сега проблемът на това правителство е, че поне две партии БСП и „Има такъв народ“ също в определени моменти смятат, че печелят от дистанциране от коалицията. И интересното е, че нито те печелят електорално от това по проучванията, които го показват, но успяват да свалят и рейтинги на коалиция и управление. От моя гледна точка това не е рационална стратегия на поведение“, заяви политологът Даниел Смилов по повод на недоволството на превозвачите и разнобоя в коалицията.

Правителството прескочи един голям трап с въпроса за военната помощ за Украйна, но ще има още по-големи трапове, но големият трап вече се отдалечи. Преди три месеца имаше паника, но сега и БСП, и „Демократична България“ повече няма да правят резки движения. В момента от режим на паника, то е в „режим на оцеляване“, смята политологът Първан Симеонов.

По думите му и западните партньори не искат правителството да се сменя в условия на война.

Според него тези протести може да наберат скорост, „ако ГЕРБ натиснат“, но те правят услуга на управляващата коалиция и не натискат.