Политологът Слави Василев представи в „Тази сутрин“ новата си книга „Проваленият парламентаризъм“.

„Парламентаризмът в България е провален не от последните два парламента. Той е провален от много време. COVID кризата ми даде време да седна и да напиша тези 100 страници, които обясняват нагледно от един различен поглед защо в България нещата не вървят“, каза Василев.

„Това е процес, който започна веднага след Великото народно събрание, което създава тази Конституция. Нашата народопсихология превръща органа на колективно управление, какъвто е парламентът, в орган на колективна безотговорност“, на мнение е политологът.

По думите му Бойко Борисов е явление на тази политическа система. Той командва неговото мнозинство в НС, което се превръща в извор на корупция и всички неприятни явления, които виждаме, смята Слави Василев.

„Книгата има три части. Във втората се опитах нагледно да обясня с различни примери различни форми на управление, за да може читателят да види в другите държави по какъв начин политическата система функционира. Изводът е, че най-добрата форма на управление, която гарантира абсолютен суверенитет на хората, е тази, в която има твърдо разделение на властите“, на мнение е политологът.

Тази книга се стреми да обясни, че важният подход за България е баланс и равновесие на властите, допълни той.

„Той включва и президентска форма на управление. Турция е изключително интересен пример в това отношение, защото направи именно този преход от парламентаризъм към президентска форма на управление, само че го направи, така че на Ердоган да му е удобно“, каза още Слави Василев.

Политологът коментира и политическия проект на Асен Василев и Кирил Петков - "Продължаваме промяната". По думите му той не може по никакъв начин да се нарече партията на Румен Радев. Според него двамата никога не биха си позволили кариерата им да зависи от волята на един човек.