Традиционно през август българинът прави ремонт, дали ще бе цялостен ремонтът, или ще е частично обновяването, предстои да видим, коментира в предаването „Тази сутрин“ политологът Петър Чолаков, като направи аналогия с процесите във властта у нас. 

Според нето оставката на премиера Бойко Борисов ще бъде първата стъпка, но от там нататък трябва да има и други промени. 

Едната оставка е постижима, а другата – по-малко постижима, не може да се иска оставка на главния прокурор от улицата. За това има процедури, има конкурси, когато те минат, времето за реакция е свършило, смята обаче друг политолог – Стойчо Стойчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Обществото очаква от Борисов да вземе решение, коалиционните партньори искат да се изкара мандата, те имат своите основания. Също така е ясно, че Борисов винаги предпочита да се оттегли, отколкото да се конфронтира“, коментира още Стойчев. 

„Какво могат да кажат коалиционните партньори, при положение, че ако изборите са днес, въобще не е сигурно че ще влязат в един следващ парламент“, отбеляза обаче Петър Чолаков. 

Според него е очевидно, че решението трябва да бъде взето от Борисов. 

„Ако развръзката ще е Борисов да се оттегли назад, а да има един нов кабинет на ГЕРБ, тази блага вест няма да успокои обществото“, смята още Чолаков.