ГЕРБ спечели безспорно изборите по нечестен начин и е моралният губещ в играта. Видяхме една бездействаща власт – гласовете се купуваха открито по площадите и тротоарите”, изтъкна политологът Кънчо Стойчев.

За "Тази сутрин" обясни, че дори хората да не са си сменили политическите възгледи, гласоподавателите от двете страни искат промяна в модела на управление.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Стойчев няма вреда в това да има моментни обединения с цел подобряване на условията в страната.

Политологът смята, че в момента няма ясно представителство на десните хора в България, а има достатъчно представители на либералите.

"Резултатът от местните изборите показа, че мнозинствата, с които ГЕРБ управлява в момента не са най-стабилните или приеманите от хората, това заяви политологът Даниел Смилов.

По-думите му отливът от гласове в управляващата партия идва от това, че през 2015 г. ГЕРБ се коалира с „Реформаторския Блок” за София, а на тези избори се обединява с ВМРО.

Снимка: btvnovinite.bg

 „Едни хора прецениха, че ситуацията е толкова нетърпима и решиха, че е нужно да се гласува за Мая Манолова, за да се стартира разпад на управлението. Други прецениха, че не са чак толкова лоши нещата. Това не означава, че гласоподавателите са сменили политическата си идеология”, обясни той.

Освен това подчерта, че у нас не е определящо дали си първа партия. По думите му е важно с какви партньори се управлява.