„Да припомним през 2011 г. Росен Плевнелиев с колко гласа спечели балотажа – 1,6 млн. Това означава ли, че е бил с ниска легитимност“.

Това обяви в предаването „Тази сутрин“ политологът Георги Киряков по повод тезата на ГЕРБ, че Радев е преизбран с много малко гласове.  

Справка в ЦИК сочи, че издигнатият от ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев е избран на балотаж с 1 698 136 гласа, а на база 99% обработени протоколи Радев е преизбран за втори мандат с 1 537 347 гласа.

Не съм съгласен с твърденията на ГЕРБ, че ни престоят трудни времена, защото била ниска легитимността на президента Радев, уточни Киряков.

По думите му тенденцията е към залез на партия ГЕРБ и излизането ѝ от властта.

Според Стойчо Стойчев интересен е въпросът защо близо 1 млн. души по-малко са упражнили правото си на глас на тези избори спрямо традиционно гласуващите.

„Дали заради умора, дали заради демотивация, или както твърдят феновете на вътрешния министър (Бойко Рашков), че това са били купени гласове, които той в момента е спрял да отидат да гласуват. Ако 1 млн. са били купените гласове, в каква система живеем и какво ще правим с тях оттук нататък?“, попита Стойчев.

Хубаво е да кажем, че от днес имаме ново лице на статуквото, което се казва Румен Радев, допълни той.

Политологът Росен Карадимов смята, че процесът на промяна е започнал от 2016 г., когато ГЕРБ изгуби президентските избори, а Радев спечели първи мандат.

„Очевидна е тенденцията да се затвърждава мнозинство на промяната. Въпросът е защо трябваше да чакаме до ноември, след като можеше да се случи още април или юли“, коментира Карадимов.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!