Протест и контрапротест в Казанлък след вчерашната гонка между полиция и 25-годишен шофьор, седнал зад волана без книжка и след употреба на наркотици.

След 20-минутно преследване мъжът бе заловен, но кадри в социалната мрежа показаха насилие върху него след ареста.

Днес се очаква Прокуратурата да поиска най-тежката мярка - постоянно задържане под стража.

Десетки дойдоха пред районното управление в Казанлък в подкрепа на двамата униформени служители, отстранени временно от работа заради дисциплинарна проверка за полицейско насилие. 

25-годишният шофьор, който изправи полицията на нокти с опасното си поведение на пътя, вече е с две обвинения - освен за хулиганство, и за шофиране под въздействие на наркотици.

Една част от хората, които се събраха на протест в града, подкрепят действията на полицаите, които са отстранени след дисциплинарна проверка за полицейско насилие. В интернет се появи клип, който показва как двама от полицаите удрят и блъскат 25-годишния водач на автомобила. Други обаче смятат, че действията на полицията не са правомерни и те също са нарушили закона.

Снимка: btvnovinite.bg

Радо Христов е очевидец на гонката и на изстрелите, които са произведени, за да спрат шофьора. Той е заснел и първият клип.

На него се вижда автомобил, който се движи с висока скорост и е следван от две полицейски коли.

„Едната спира, те извадиха помощни средства за спукване на гумите и блокираха част от пътното платно, очакваха, че колата ще се върне. Автомобилът наистина се върна, двамата служители се разминаха на косъм от смъртта. Благодарение на тях той беше заловен“, разказа Радо Христов.

Друг човек е направил клипа с насилието.

„Преследването е повече от 20 минути на територията на Казанлък. След задържането действията на служителите са неприемливи и поради това е образувано дисциплинарно производство за нарушение на служебната дисциплина и те ще бъдат отстранени от длъжност докато то трае“, обясни Христо Петров, началник на РПУ-Казанлък. 

Има и хора, които смятат, че действията на полицаите не са правомерни и не ги оправдават. Според брата на шофьора той е виновен, защото е нарушил закона, но действията на полицаите не са оправдани.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред полицейското управление в Казанлък дойдоха и близки на задържания шофьор.

„Възнамеряваме да си потърсим правата по всички начини, позволени от закона. Не мисля, че е нормално, когато се качи клип за едно куче как го бият, цялата държава да настръхне, а когато става въпрос за човешко същество, никой да не реагира“, отбелязва братът на задържания.