С три нови канала нарушителите на пътя се уведомяват за глоби  - с SMS, по Вайбър и мейл. МВР взе допълнителни мерки, за да направи пътищата по-безопасни. Оказва се обаче, че въпреки иновациите, фишовете продължават да се бавят с години.

В МВР има център, който се занимава с обработката на всички глоби, които идват от страната. В него работят около 80 души.

С bTV се свърза Александър, който има фиш от преди 3 години.

Александър Бояджиев е шофьор повече от 40 години. Оказва се длъжник на държавата от 2 години и 9 месеца без да знае. При ограничение 70 км/ч е заснет със 113 км/ч.

„Денят и дата, за която става въпрос е 5 май 2021 г. Може би съм нарушил дали временен или постоянен знак“, разказа той.

Помни или не - глобата му е 400 лева. Връчена му е по мейла.

„Когато отварям мейла виждам това известие. Държа да се отбележи, че тук вместо 400, където пише "дължима сума" пише "невръчен". След като не е връчен, затворих мейла. Прегледах другите. След, което се върнах на този. Вече тук пишеше 400 лева. Най-отдолу с малки букви пише: "Това е автоматично съобщение. Моля, не отговаряйте на този мейл". Т.е. ти си получил нещо, трябва да се смяташ за виновен и да не отговаряш, да не търсиш информация, да не можеш да се оплачеш. Нищо не можеш да направиш, освен да платиш“, обясни Александър Бояджиев.

Той каза, че няма снимка на нарушението, няма подпис, нито печат. „Това е издевателство от КАТ“, добави потърпевшият.

Сравнява работата на полицията тук и в Европа. Миналата година влиза с швейцарска кола под наем в Германия.

„Блесна светкавица в очите ми. Разбирам, че съм сниман на това място след около месец-месец и половина на пощенската си кутия в София получавам известие. В писмото, което получавам има ясна снимка, че аз съм този, които шофира колата. Посочен е километражът, мястото, посочено е ограничението на скоростта 70 км/ч, посочена е моята действителна скорост 76 км/ч и ми наложена глоба от 20 евро, която заплатих. Това, което българските служби за 2 и 9 месеца, германските служби го вършат за месец-месец и половина и затова там редът е такъв“, обясни Александър Бояджиев.

Мястото на последната му глобата е 46-тия км от АМ "Тракия". Ограничението там е 70 км/ч.

Попитахме пътната агенция какво го налага.

„Причината е, че една от гредите на моста на пътен възел "Мухово", която е под аварийната лента, е с намалена носимоспособност след удар от преминало извънгабаритно превозно средство. За осигуряване на безопасността на пътуващите през 2017 г. е въведена временна организация на движение в участъка“, съобщават от АПИ.

Временната организация продължава вече 7-ма година. Въпреки табелите за ремонт на пътя и при проверка на bTV не се виждат работници. В шофьорския фолклор мястото е известно още като "хранилката при Ихтиман".

От "Пътна полиция" не видяха нищо нередно при връчването на фиша. Давностният срок е 3 години.

„Законът за движение по пътищата и Законът за административните нарушения и наказания не регламентира изрично прилагането на снимков материал към електронния фиш. Препоръката към хората, които биха желали да видят снимковият материла с влучай на съмнение, че са те или да се убедят, че в тази дадата и час са управлявали те превозното средство, би следвало да посетят структурата на МВР, която е издала този фиш“, каза инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция", ГДНП.

Въпреки забележките по работата на "Пътна полиция", Александър вече е платил глобата.

„Идеята на наказанието е бързо да те накажат, за да има ефект. Няма информация как да възразиш или да обжалваш, просто ти казват: „на всяка цена трябва да си платиш“, каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.