Започна прелетът на птиците. Често обаче някои от тях губят ориентация заради високите сгради в градовете и да се удрят в прозорци и витрини.

Пикът на миграцията е между 20 и 31 август.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако човек намери птица, която се е ударила, най-важното е да й се спести стресът и да се сложи бързо на тъмно. Добре е да се постави в кашон, на който да се направят дупки, за да влиза въздух. Противопоказно е да се дава храна и да се обливат с вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Хубаво е на дъното да се постави кърпа, но да се внимава да няма памук или висящи елементи, защото птиците могат да ги погълнат и лесно да се задушат.

Кашонът трябва да се затвори плътно, за да не може птицата да хвръкне, ако се съвземе, и отново да се удари в прозорец, което ще доведе до смъртта й.

Ударите водят до различни травми на главата, които пък водят до различни парези на крайниците.

„Модерните сгради не са щадящи за околната среда и птиците и огледалните фасади са смъртоносни за стотици от тях”, коментира Любомила Кривошиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя се обърна с молба към архитектите, когато проектират сградите, да имат предвид, че има специални стъкла, съобразени със зрението на птиците, които могат да ги спасят.