Турските власти вече спират автобусите с мигранти, които пристигат от вътрешността на страната в посока гръцката граница, съобщава специалният пратеник на bTV Иван Георгиев.

Очевидно е достигната някаква критична точка на броя на хората, които се намират в района на граничния пункт Пазаркуле. За това свидетелства и многото лагери, които се образуваха по протежението на гръцко-турската граница тази неделя.

За разлика отпреди 5 години, струпалите се по границата бежанци са много повече. По данни на ООН са 13 000, а по данни на турското вътрешно министерство са над 75 000. Голяма част са деца до 7-годишна възраст. Огромната бройка от хората, които се намират в пограничната зона между Гърция и Турция, не идват от Сирия, а от различни африкански и азиатски страни.

Междувременно се достигна до множество сблъсъци между мигрантите и гръцки гранични полицаи, заради опитите им да проникнат в южната ни съседка.

Снимка: btvnovinite.bg

Много от бежанците разбраха, че вратите на Европа, специално на това ГКПП не са отворени. Големите групи от мигранти вече избягват района на Одрин и Пазаркуле, а търсят плитчини по поречието на Марица, за да влязат в Гърция. Като тези 6-ма млади афганистанци, тръгнали да търсят щастието си в Западна Европа.

И ако край Пазаркуле до Одрин и турската и гръцката полиция, жандармерия и военни демонстрират сила и загриженост за опазването на границата, само на 30 километра южно, в турското село Дойран единственото нещо, което разделя хиляди мигранти от бленувания гръцки бряг е плитката в този участък река Марица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Последните 15-20 години положението в Афганистан е много лошо, заради войната, заради икономическото положение. България!? О, боже! Ще опитаме също, ще опитаме всичко, за да стигнем до Франция или Германия, или където ни приемат. Всякак! Ще опитаме навсякъде - с плуване, с лодки - ще опитаме всичко“, разказва пред нашия екип Сабаум Самади от Афганистан.

А докато говорим, двама души вече опитват да преминат през плитката част на река Марица, за да стигнат гръцкия бряг и са видимо необезпокоявани.

В импровизирания лагер разбираме откъде идват и къде отиват. Казват, че са от Афганистан и ако трябва ще преминат през България.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато нашият екип снима в граничната зона, се появяват цивилни и униформени полицаи, които опитат да откажат нарастващата група мигранти, която се събират на метри от гръцката територия.

Голяма част от тях обаче нямат никакво намерение да доближават България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора! Полицията - те бият повече, много бият мигрантите и налагат големи наказания“, казва Мохамед Мотофел, който също е от Афганистан.

Засилва се и мигрантския натиск към гръцките острови, където хуманитарната криза е голяма. 16 лодки с 400 бежанци са достигнали до Лесбос, Хиос и Самос, където местните жители са излезли на протест и са се опитали да спрат мигрантите с телата си.

Все още няма информация как е протекла нощта в ничията земя, съобщава специалният пратеник на bTV от гръцката страна на границата Цветана Балабанова. Граничният пункт при Кастаниес 4 ден остава затворен.

Снощи гръцкото правителство обяви затягане на мерките по цялата граница. Обявено е, че ще се суспендира за 1 месец правото за кандидатстване за убежище на нелегалното влезлите в страната мигранти.

Снимка: btvnovinite.bg

Гърция се е обърнала за помощ към ЕС и Фронтекс съобщи, че е в готовност да окаже такава и на нея, и на България. Очаква се в Гърция да пристигне председателят на Европейският съвет Шарл Мишел.

Междувременно се изостри тона между Гърция и Турция. Атина обвини Анкара, че е трафикант на хора и определи ситуацията. ООН призова гръцката полиция да спазва човешките права в отношението си към мигрантите.

Носи се слух, че Атина готви военни учения с истински боеприпаси по протежението на цялата си граница с Турция. Ако мигрантите в района на Пазаркуле не преминат на гръцка територия, единствената им опция за достигане на Европа остава България.

До новата бежанска криза се достигна, след като в петък Турция обяви, че отваря границите си към Европа и няма да спира бежанците да влязат в ЕС. Изявлението на Анкара дойде, след като в четвъртък вечер бяха убити 33 нейни войници в Сирия.