Бойко Борисов ми каза вчера, че е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ. Това обяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред "Тази сутрин".

"Борисов e готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с Кирил Петков. Борисов винаги е бил "за" европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той я е създал и той ще продължи в тази партия да бъде основният фактор", добави той. 

Плевнелиев обясни, че Борисов ясно осъзнава, че хората ще искат да видят нови лица.

"Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И аз съм сигурен, че той може да бъде част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и в Шенген", добави Плевнелиев. 

Според него няма как да не се мине през избори. 

"Чак тогава се надявам да видя отговорно отношение и да направим  правителство на националното съгласие за ускорена интеграция на България в сърцето на Европа. Дано да се получи", каза още Плевнелиев. 

Дали Бойко Борисов има намерение и е споделил, че ще се оттегли от лидерското място в ГЕРБ - зададохме въпроса и на пресцентъра за потвърждение. Оттам ни обясниха, че ще ни дадат отговор преди началото на консултациите при президента.

Междувременно пред вестник „Сега“ Борисов е коментирал с думите: „ГЕРБ си има лидер, избран преди 3 месеца, да оставя една силна партия да стане брошка на „Продължаваме промяната“ като „Демократична България“ няма как да стане, категорично отиваме на избори“, завършва пред вестника лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.