Започва делото за обявяването на ивицата край летния сарай на Доган в „Росенец“ за плаж. В момента достъпът е свободен, но статутът е неустановен. По разпореждане на Министерството на туризма Агенцията по кадастър изготви специализирана карта на плаж "Росенец". Това се случи на 16 септември. 

Няколко месеца след изготвяне на специализирана карта на плажа ивицата все още не може да бъде вписана в кадастъра, защото фирма, свързана с почетния председател на ДПС, обжалва. 

Снимка: btvnovinite.bg

Въпросната фирма претендира и за собствеността над сградата на ивицата, която е обявена за незаконна, но решението се обжалва. Към момента постройката се води с неизвестен собственик.

В сила е влязла и още една заповед за премахване на незаконна постройка в района. 

Те твърдят, че това е земеделска земя и са поискали експертизи. Според тях територията се е самозалесила, има почва, дървета и храсти. 

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на областната структура на Камарата на инженерите по геодезия инж. Атанас Иванов коментира, че според закона всяка обособена част от крайбрежната ивица, покрита с пясък, чакъл и други скални образувания, е морски плаж. 

„Райграс рядко има върху плаж. Върху пясъка виреят други видове растителност – пясъчна трева, пясъчни лилии“, обясни експертът и допълни, че е възможно да има и каменисти плажове. 

Инж. Иванов каза още, че плажовете са под юрисдикцията на Министерството на туризма. Ведомството издава предписание към Агенцията по кадастър за изготвянето на карта на съответния плаж и определя обхвата. Агенцията от своя страна възлага на правоспособно лице да изготви специализирана карта. 

Снимка: btvnovinite.bg

„През 2012 г. този плаж не беше включен в списъците за заснемане на морски плажове. Тогава принципал беше Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Не знам защо. Тогава тук беше бившата спортна база на завод „Нефтохим“, тези строежи ги нямаше тогава“, заяви инж. Иванов. 

Той разказа още, че във въпросния период мястото е било частен имот и запуснато. По думите му към ивицата не е имало търговски или друг интерес от държавата. Предполага, че затова мястото не е било включено в изготвянето на специализираните карти.