„Инцидентите в планината са като катастрофите – никога не ги очакваме“, каза планинският спасител Дамян Чолпанов, който участва в спасителна акция в Стара планина в неделя.

Четирима туристи, попаднали в улей в труднодостъпния район Северен Джендем, бяха спасени след 8-часова акция. Двама от пострадалите бяха свалени с носилки. Чолпанов е първият, отзовал се спасител – бил на точното място по случайност.

„Бях очевидец на ситуацията. Видях един човек, който маха - момиче, тя беше в паника. Каза, че били трима приятели. Единият паднал и вторият тръгнал да го търси“, разказа Чолпанов.

Подаден е сигнал на тел. 112 и до ПСС, а Чолпанов обезопасил момичето и започнал да я сваля към по-безопасна част на пътеката.

„Ходейки надолу две момчета, които бяха зад мен, по едно време просто изчезнаха от поглед“, разказа още Дамян Чолпанов.

Планинският спасител се връща и намира и двете двойки туристи.

„Бях абсолютно сам. Отне около два часа, докато дойдат останалите спасители“, казва той.

По думите му подобни инциденти могат да се случат и на подготвени планинари, но у нас липсва планинарска култура. Според Чолпанов е от значение и липсата на физическо възпитание в училище, което би ни помогнало в такава ситуация, както и че туристите си представят, че са в компютърна игра, когато са в планината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!