Пламналият вчера на АМ „Тракия” автобус, който е превозвал деца от Слънчев бряг до Крумовград, е минал технически преглед преди пътуването. Това каза в ефира на „Тази сутрин” зам.-кметът на Крумовград Неждие Акиф, чието дете също е било сред пътуващите ученици.

Обяснението на шофьора на превозното средство, който е и едноличен собственик на фирмата – Асен Чолаков, било, че възпламеняването се получило, след като двигателят на автобуса блокирал. Чолаков отказа да участва в предаването, за да разясни лично какво точно се е случило.

Междувременно децата вече са се прибрали и, за късмет, всичките са добре.

„Голямата дъщеря се обади и каза, че автобусът се е запалил. В първия момент се стреснах, но почувствах, че детето ми e спокойно. След това информацията беше много страшна и стряскаща с тия снимки на изгорелия автобус”, коментира Анелия Kарамфилова, майка на две от децата, пътували в автобуса.

Общият брой на децата в превозното средство е бил 31.

„Нямаше паника сред децата, бързо се изнесоха. Колежката беше на втората врата, когато се чу едно изтракване отпред в автобуса. Шофьорът погледна, видя пушек, децата в същото време извикаха, че има пламъци отзад. Спря се много бързо, реагирахме, изкарахме децата навън и всичко завърши благополучно”, разказа Йорданка Мамирева, ръководител на танцовата група „Пъстра китка” към училище „Васил Левски” в Крумовград.

По-страшното обаче било очакването на магистралата да пристигнат бусове от Карнобат, тъй като времето било много горещо. В този момент на помощ се притекли линейка и пожарна, които осигурили вода на децата.