"Явно някой иска да си прави PR на мой гръб и се получи. Редното и нормалното беше да бъда уведомен", заяви специално пред bTV Пламен Георгиев, който бе отзован като консул във Валенсия.

Той каза, че най-вероятно ще заведе дело, защото "заповедта е неграмотна" и няма никакво правно основание да бъде освободен.

„Причината, която бе изтъкната от премиера, е абсурдна. Твърди се, че е, защото е надвишен процентът на назначения на хора, които не са дипломати. По наредбата обаче това не е основание за освобождаване“, добави той.

Според него причината е реваншизъм на хора, на които е засегнал интересите.

„КПКОНПИ запорира имущество за повече от 2 млрд. лв. на различни лица и сега тези хора явно са близки до властта“, добави той.

Георгиев допълни, че към настоящия момент не е уведомен официално от Министерството на външните работи и че никога е нямало сделка премахване на навесите срещу консулски пост.

„Трябваше да се намали напрежението. Бе станала невероятна обстановка, в която бях принуден да приема някакво действие. Факт е, че тези навеси не фигурират в проекта, те обаче са били узаконени с акт 16“, каза той.

Георгиев допълни, че няма намерение да се връща на тази работа.

„И хората, и асоциациите тук ме приеха много добре и смятам, че се свърши много работа“, заяви още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!