Туристи сигнализираха, че нямат видимост и достъп до морето заради пясъчни диги и плажуването е трудно осъществимо.

Реално подготовката на плажната ивица е започнала, част от пясъка е разстлан и почистен, а друга е оставена, за да отминат пролетните морски бури, които могат да нанесат поражения.

Въпреки че сезонът официално беше обявен за открит, той реално започва на 1 юни, когато плажовете ще са напълно готови и с осигурени спасители, както предвиждат договорите с концесионерите.  

„Сезонът започва от 1 юни по договор. Плажовете не са готови, защото хората, които отговарят за поддръжката им, почиват. Не мога да кажа, че сме закъснeли, но всяка година до 15 май ивицата вече е подравнена, почистена и обезпаразитена. От 1 юни има осигурени и спасители“, обясни Кирил Спасов, концесионер на южния плаж в Несебър.  

Снимка: btvnovinite.bg

Пясъчните диги са практика за опазване на пясъчните ивици от ерозия и абразия през зимата, уточни той.

Концесионерът на плаж Крайморие – Николай Димитров, допълни, че дигите се правят, защото никой не може да предположи плажът какви поражения ще претърпи през зимата.

Въпреки анонса на министъра на туризма, че летният туристическия сезон в България ще започне на 1 май, плажовете като този в Несебър ще бъдат готови около 20 май, а според концесионните договори и по-късно.

Все още не е ясно дали и това лято ще бъдат намалени цените на чадърите и шезлонгите.