Какво е от мъж да се превърнеш в жена, след години на очакване, надежди и тежки съдебни битки? И как Петър от Горна Оряховица се превърна в Петра? Историята на това преобразяване беше разказана пред камерата на bTV.

През първите 17 години от живота си се е казвал Петър и е бил мъж. От пет години e жена, а новото ѝ име е Петра. Безработна е, има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика.

“Всичко си извървях сама и отчасти с майка ми, която идваше по делата за подкрепа, при експертизите", споделя Петра.

Снимка: bTV

Тя е първата транссексуална българка, която води дело, за да впише промяната на пола в документите си за самоличност. След отказа на съда обаче успява да осъди България в Европейския съд по правата на човека.

"Решението излезе на 27 септември. С него държавата е осъдена окончателно да изплати обезщетение и да промени документите си в срок от три месеца. Вече третият месец върви. Може би ще чакат последния момент, както винаги“, коментира тя.

24-годишната Петра Христова е единствената у нас, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена. През януари тази година се е подложила на радикална операция за смяна на пола.

Заради трудностите, които среща с българските съдилища, се обръща към адвокат, който да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разглежда делото ѝ с приоритет.

Снимка: bTV

„По това дело беше даден приоритет. От началото на депозиране на жалбата съдът в Страсбург прецени, че тази жалба ще се гледа приоритетно. Обяснението е свързано с това, че жалбоподатели като Петра са поставени дълго време в една ситуация на правна на несигурност. Освен това те се чувстват унижени, чувстват се уязвени и съдът в Страсбург преценява, че тази ситуация не е редно да продължи прекалено дълго“, коментира адвокатът на Петра - Милена Докова.

Присъдата в Страсбург обаче не решава проблемите на Петра - полът ѝ е сменен, но документите ѝ не са. По лична карта и по паспорт тя все още е Петър, а това ѝ пречи да си намери работа. Хората пък трудно приемат преобразяването и реагират с пренебрежение.

Жената казва, че не обича прайдовете и не търси показност. Мечтае да си намери работа и партньор. Издава и книга за трансформацията, през която е минала.

"Няма смисъл да шумим толкова, а да няма никаква активност. При такива, които се наричат активисти, няма никакви резултати. Ето сега, който иска да променя пола си, след моето дело ще бъде по-лесно“, казва Петра.

След спечеленото дело и съдебното решение в Страсбург държавата трябва да ѝ изплати 7500 евро.

„Те казват - не може да бъде допусната промяна на пола в документите за самоличност, полът е такъв, с какъвто едно лице се ражда, не подлежи на промяна. Всяка промяна противоречи на българския обществен интерес и на нашата национална идентичност и спират дотук. Не е ясно какъв е този обществен интерес, не е ясно каква е национална идентичност“, коментира адвокат Милена Докова.

С парите от обезщетението Петра планира да основе фондация в помощ на хората, които искат да си променят пола.

"Да бъдат смели и да не се отказват, защото си заслужава. Това, което предстои и занапред, защото то не свършва, винаги си остава в нас това. Това е процес - доживотен", коментира жената.

След всички изпитания Петра се надява на коледно чудо и чака подаръка си - нови документи за самоличност с новото ѝ име.