Безпрецедентни ограничения на придвижването се налагат в страните в цяла Европа във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса.

Външното ни министерство е организирало ситуационен център, който да предлага актуална информация на нашите сънародници. Събраните данни се публикуват в таблица на сайта на ведомството и се обновяват на всеки три часа, съобщи зам.-министърът на външните работи Петко Дойков в „Тази сутрин“.

МВнР се опитва да направи всичко възможно, за да помогне на нашите сънародници. Има много българи, които искат да се приберат от Германия, Франция и Испания, разкри Дойков, но неговият съвет е да останат в страните, в които са.

Дойков отбеляза, че българите не са длъжни да уведомяват МВнР в случай, че пътуват, а връзката е само обратна, когато те имат нужда от нашите дипломати.

Засега все още е отворен маршрутът през Австрия, Унгария и Румъния към България. Отблокирани са 25 тира, които чакаха на границата между Италия и Словения.

Има наш сънародник, живеещ в Сингапур, който е диагностициран с коронавирус, той е във връзка с посолството ни в Индонезия, разкри зам.-министърът на външните работи.

Група наши сънародници искат да се приберат от Мароко, където са били на почивка, но сега не могат да се върнат, защото кралството е затворило своите граници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!